top of page

Buďte řešením, které pomůže chránit včely v krizi

Save the Bees, Zdroj článku: Greenpeace USA


Věřte nebo ne, za každé třetí sousto jídla, které sníte, musíte poděkovat včele.

Včely medonosné – divoké i domácí – provádějí asi 80 procent veškerého opylení na celém světě. Jedno včelstvo může každý den opylovat 300 milionů květů. Zrna jsou primárně opylována větrem, ale ovoce, ořechy a zelenina jsou opylovány včelami. Sedmdesát ze 100 nejlepších plodin pro lidskou výživu – které dodávají asi 90 procent světové výživy – opylují včely.



"Za poslední čtyři roky chemický průmysl utratil 11,2 milionu dolarů za PR iniciativu, aby řekl, že to není jejich chyba, takže víme, čí je to chyba."

Jon Cooksey, spisovatel, režisér Jak uvařit žábu.


Celosvětový kolaps včelstev není tak velkou záhadou, jak tvrdí chemický průmysl.

Systémová povaha problému ho činí složitým, ale ne neprůchodným. Vědci vědí, že včely umírají na různé faktory – pesticidy, sucho, ničení přirozeného prostředí, deficit výživy, znečištění ovzduší, globální oteplování a další. Mnohé z těchto příčin spolu souvisí. Pointa je, že víme, že lidé jsou z velké části zodpovědní za dvě nejvýznamnější příčiny: pesticidy a ztrátu přirozeného prostředí.


Včely dělnice (samice) žijí asi šest týdnů v létě a několik měsíců v zimě. Včelstva produkují nové dělnice nepřetržitě během jara a léta a poté se reprodukce během zimy zpomalí. Typicky se včelí úl nebo kolonie přes zimu sníží o 5-10 procent a na jaře nahradí ztracené včely. Ve špatném roce může včelstvo ztratit 15-20 procent svých včel.


V USA dosahují zimní ztráty běžně 30–50 procent, v některých případech i více. V roce 2006 David Hackenberg – včelař 42 let – oznámil úhyn 90 procent ze svých 3000 včelstev. Americké národní zemědělské statistiky ukazují pokles včel z asi 6 milionů včelstev v roce 1947 na 2,4 milionů včelstev v roce 2008, což je 60procentní snížení.


Počet pracovních včelstev na hektar poskytuje kritickou metriku zdraví plodin. V USA – mezi plodinami, které vyžadují opylování včelami – se počet včelstev na hektar od roku 1962 snížil o 90 procent. Včely nemohou držet krok s mírou úhynu v zimě a ztrátou stanovišť.


Pesticidy a včely


Biologové našli ve včelím pylu více než 150 různých chemických reziduí, což je podle včelaře Erica Mussena z Kalifornské univerzity smrtící „koktejl pesticidů“. Chemické společnosti Bayer, Syngenta, BASF, Dow, DuPont a Monsanto krčí rameny nad systémovou složitostí, jako by záhada byla příliš komplikovaná. Zastávají žádnou změnu v politice pesticidů. Koneckonců, prodej jedů světovým farmářům je ziskový.


Kromě toho se stanoviště divokých včel každým rokem zmenšuje, protože průmyslový agrobyznys přeměňuje pastviny a lesy na monokulturní farmy, které jsou pak kontaminovány pesticidy. Abychom zvrátili světový úbytek včel, musíme opravit náš nefunkční a destruktivní zemědělský systém.


Řešení, která zachraňují včely


Činnosti zdravého rozumu mohou obnovit a ochránit světové včely. Zde je silný začátek:


Zakažte sedm nejnebezpečnějších pesticidů.


Chraňte zdraví opylovačů zachováním přirozeného prostředí.


Obnovit ekologické zemědělství. Ekologické zemědělství je zastřešující nový politický trend, který stabilizuje lidskou produkci potravin, zachová divoká stanoviště a ochrání včely. Bhútán vedl svět v přijímání politiky 100% ekologického zemědělství. Mexiko zakázalo geneticky modifikovanou kukuřici, aby chránilo své původní odrůdy kukuřice. Osm evropských zemí zakázalo geneticky modifikované plodiny a Maďarsko spálilo více než 1000 akrů kukuřice kontaminované geneticky modifikovanými odrůdami. V Indii si vědec Vandana Shiva a síť malých farmářů během dvou desetiletí vybudovali odolnost ekologického zemědělství vůči průmyslovému zemědělství.


Ekologické, ekologické zemědělství není žádnou novinkou. Je to způsob, jakým se v celé historii lidstva pěstovalo nejvíce. Ekologické zemědělství odolává poškození hmyzem tím, že se vyhýbá velkým monoplodám a zachovává rozmanitost ekosystémů. Ekologické zemědělství obnovuje půdní živiny pomocí přírodních kompostovacích systémů, zabraňuje ztrátám půdy větrnou a vodní erozí a vyhýbá se pesticidům a chemickým hnojivům.


Ekologické zemědělství obnovou včelích populací a zdravějšími včelami zlepšuje opylování, což zase zlepšuje výnosy plodin. Ekologické zemědělství využívá přirozené ekosystémové služby, filtraci vody, opylování, produkci kyslíku a kontrolu nemocí a škůdců.


Ekologičtí zemědělci prosazovali lepší výzkum a financování ze strany průmyslu, vlády, farmářů a veřejnosti s cílem vyvinout techniky ekologického zemědělství, zlepšit produkci potravin a zachovat ekologické zdraví. Revoluce v zemědělství by podpořila spravedlivou stravu po celém světě a podpořila by plodiny primárně pro lidskou spotřebu, přičemž by se vyhnula plodinám pro potraviny pro zvířata a biopaliva.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page